AY TAKVİMİ İLE TARIM VE BAHÇE İŞLERİ / BİTKİ-ÇİÇEK BAKIMI

 
Ay’ın bizler üzerindeki etkilerini deneyimledikçe farklı kullanım alanlarıyla ilgili sorularda çoğalmaya başladı bir süredir. Madem ihtiyaç var, o zaman bahçe işleriyle ilgili de bir yönergemiz bulunsun bloğumuzda değil mi?

Malum, sayıları giderek azalsa da Anadolu’nun o tatlı bilgeleri günlük işlerini ve bahçe işlerini hala Ay’ın rehberliğinde yapıyorlar. Çünkü Ay’ı rehber edindiklerinde yani ekim dikim zamanlarını, hasat zamanını, budama ve ilaçlama zamanını belirlerken Ay takvimini kullandıklarında hem leziz ve şifa dolu ürünler alıyorlar hem de mis kokulu, bakımlı çiçekler yetiştiriyorlar. Üstelik bu bitkiler yetişirken de kendilerine sorun çıkarmıyor; güçlü ve sağlıklı olarak gelişiyorlar. Başka bir deyişle bağışıklıkları çok güçlü oluyor. Kim böyle bir mucizevi desteğe sarılmaz ki?

Bahçe işlerinde Ay takvimi kullanılmadığında ne gibi sorunlar yaşandığını merak edebilirsiniz. Bunu ve uygun günleri nasıl kolayca takip edebileceğimize dair ilgili bağlantıları yazımın sonunda vereceğim. Ondan önce bugün hazırlamaya çalıştığım bir tabloyu eklemek istiyorum. Kolay anlaşılır olması için epey düşündüm nasıl yazılabileceğini. Tablo şeklinde vermek daha sade ve anlaşılır olacak gibiydi. Umarım siz de aynı fikirde olursunuz.
Bu tabloda ekim, dikim ve toplama/hasat için doğru zamanları görüyoruz. Kısa kısa da yanlış zamanlardan bahsedeyim. Sonra galiba küçük bir tablo daha hazırlayacağım.

Yeni Ay (+- 1 gün. Mini detoks tarihlerimiz gibi.)

Binlerce yıldır süregelen deneyimlere dayanarak bu dönemde tohum ekmiyor, fidan dikmiyor bu öğretiyi kullananlar. Çünkü görüyorlar ki bu dönemde ekilip dikilen bitkiler ya hastalanıyor ya da sağlıksız büyüyüp az ve kalitesiz ürün veriyor. Bir hafta bekliyorlar ki Ay biraz eskisin.

Toplama işleminden de uzak duruyorlar. Özellikle şifa amaçlı kullandıkları bitkilerin amacına ulaşmadığını fark ediyorlar. (Keşke satın aldığımız şifalı otlar da bu bilinçle toplansaydı değil mi?)Böylelikle anlıyorlar ki meyve ve sebzelerin de bu dönemde besin değeri düşüyor. Daha sağlıklı yaşamak için Yeni Ay’da toplama işini bırakıyorlar.

Aşılama ve budama da yapmıyorlar. Çünkü yapılan aşı tutmuyor ve budanan ağaç kötüleşiyor. Fakat Yeni Ay’da budanan hasta ağaçların, sağlıklı olanların aksine, iyileşip yeniden güçlendiğini görüyorlar. Ve hasta ağaçlarını zirai ilaçla değil, bu yolla tedavi ediyorlar.

Aşılama için de bir hafta bekliyorlar ve Dolunay’a kadar ki bir haftalık süreçte yapıyorlar.

Dolunay (+- 1 gün. Mini detoks tarihlerimiz gibi.)

İhtiyaç duydukları şifalı bitkileri Dolunay’da topluyorlar. Özellikle de köklerini kullanacaklarsa Dolunay gecelerinde çıkartıyorlar topraktan. Hemen ardından gelen günlerde (yani küçülen fazda)kurutma işlemini yapıyorlar ki uzun süre değerini yitirmeden saklayabilsinler. Diğer bilgilere geçmeden önce belirteyim, şifalı bitkileri toplamak için özel günlerden biri de Ay’ın Akrep burcunda olduğu günlerdir.

Toprağı gübreleme işini Dolunay’da yaptıklarında çok iyi sonuç alıyorlar. Bu dönemde bitkilerin dallarından bir tane bile koparmıyorlar. Bu bitkiyi öldürüyor. (Komşunuza en sevdiğiniz çiçeğinizden bir budak hediye etmek istediğiniz de önce Dolunay mı diye bir düşünün derim. Ciddiyim :) Hatta bir önceki Yeni Ay bölümünü de hatırlayın yeniden.)

Küçülen Ay Fazı

Dolunay’ın ardından başlayan bu iki haftalık dönemde bitkilerin gelişiminin yavaşladığını görürüz. Örneğin, yeni çıkan yaprak daha yavaş büyür. Çünkü bu dönemde gelişme sırası köklerdedir. Yani büyüme ve gelişme toprağın üstünde yavaşlarken, altında hızlanır. Bu durumdan en iyi şekilde faydalanmak için, toprak bu dönemde gübrelenir ve sulanır. Aşılamayı bu dönemde de yapmıyor bu kadim bilgileri kullananlar. 

Bu dönemi tohum almak için kullanıyorlar örneğin. Kök bitkilerini ve sebzelerini Dolunay’da toplayamamışlarsa mutlaka küçülen fazda topluyorlar. Ayrıca diğer toplama, kurutma, saklama işlerini de bu iki haftalık dönemde yapıyorlar, yani Ay küçülürken. Böylelikle hazırladıkları yiyecekleri aylarca bozulmadan koruyabiliyorlar. (Kurutma, saklama için meyve sebze toplarken yukarıdaki tabloyu da hesaba katmanızı öneririm.)

Bu dönemleri menüdeki takvimlerden kolayca takip edebildiğimizden, işimiz oldukça kolay. Fakat yeni gelen arkadaşlarımız için bir iki yönlendirme yapmam iyi olur.

Dolunay ve Yeni Ay tarihlerini buraya tıklayarak görebilirsiniz. Yeni Ay’dan sonraki iki hafta boyunca Ay büyür. Bu döneme büyüme fazı diyoruz. Dolunay’dan sonraki iki hafta ise Ay küçülür. Bu bilgi işinizi görecektir.

Ay’ın hangi burçta olduğunu menüden görebileceğiniz gibi buraya tıklayarak da görebilirsiniz.

Aklıma gelmişken, en merak edilen konulardan biri de budama için en iyi zaman. Yukarıda yapılmaması gereken zamanları yazdım. En iyi zaman ise Ay’ın Başak burcunda olduğu günlerdir. Tabi Dolunay ve Yeni Ay günleri ile çakışmaması koşuluyla ki bu, yılda sadece birkaç kez karşımıza çıkacağından endişe etmemiz gerekmiyor.

Sanıyorum, söyleyeceklerim bu kadardı. Bu güzel bilgileri deneyimleri ile oluşturan ve geçmişten bizlere taşıyan milyonlarca insanı saygıyla, sevgiyle ve şükranla yad etmeyi unutmayalım hiçbir zaman. Bayrağı devralıp bizlerde gelecek nesillere aktarım. Teknoloji gibi bir araç varken elimizde bu çok kolay ne de olsa :)

En iyi şekilde faydalanmamızı diliyorum..

Bitkilerimizin de tabi :)
Sevgilerimle ❤


Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,