Son yıllarda insan beyni ile arasındaki fiziki benzerlik
nedeniyle araştırmacıların dikkatini üzerinde toplayan cevizin, beyin sağlığı
ve gelişimi için gerekli olan besinlerin birçoğunu barındırdığı artık
bilinmekte.
Dışındaki yeşil kabuğuyla kafa derisine, sert kabuğuyla
kafatasına, içindeki zarıyla beyin zarına, meyvesiyle de beyine bu kadar
benzemesi gerçekten şaşırtıcı ve düşündürücü...
Beynimizin küçük bir modelini andıran ceviz, gümüş iyonu
içeren tek meyvedir. Şaşırtıcıdır ki gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organ da
beynimizdir.
Ceviz iyi bir lif, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır.
Yüksek oranda `Omega 3` ve `Omega 6` gibi çoklu doymamış yağ asitleri içerir.
Antioksidan değeri yüksektir. Taze cevizde % 5-6 oranında C vitamini bulunur. Kuru
ceviz ise bol miktarda C, B1, B2, A, E ve K vitaminleri içerir.
Protein açısından da zengin olan ceviz vejetaryen beslenmede
ve hamilelikte önemli bir protein kaynağıdır.
Hamilelikte tüketildiğinde anne karnındaki bebeğin zeka
gelişiminde önemli rol oynar.
Çocukların gelişimini hızlandırır.
Antioksidan özelliği kanser, parkinson ve alzheimerdan korur; tedaviye yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Cevizde bulunan çoklu doymamış yağlar ve posa kandaki
kolesterol birikimini önler; kolesterolü düşürür ve kalp sağlığı açısından çok
değerlidir. İçerdiği l-arginin, kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve
düzgün olmasını sağladığından kan-damar sisteminin de dostudur.
Yapısındaki posa ve magnezyum; Tip2 diyabette insülin ve glikoz düzeylerinin
dengelenmesine yardımcı olur.
Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra
taşı oluşumunun önüne geçer.
Cevizde bulunan melatonin, beyin bezesi tarafından
salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içermekte.
Melatonin, gece çalışan ya da çeşitli sebeplerden dolayı uyku düzensizliği
çekenler için çok önemlidir.
Ceviz vücudu soğuktan korur; enerji verir, yorgunluk ve bitkinliği giderir.
Grip, nezle ve öksürüğe iyi gelir.
Sindirim sistemi bozukluğunu giderir.
Zehirlenmelere karşı etkilidir.
Ceviz yapraklarından elde edilen çay kanı temizler,
kansızlığı giderir, kalbi güçlendirir, ishali keser, sinir sistemini
güçlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir, iştahı açar, mideyi
kuvvetlendirir.
Cevizin hem yağı hem de yapraklarından yapılan çayı hem cilt
hem de saç sağlığı için kullanılabilir ve çok etkilidir.
Yağı nasırlar üzerinde de etkilidir.
Ceviz yaprakları hafifçe haşlanarak çıban tedavisinde kullanılabilir.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümü Araştırma Görevlisi Aycan YİĞİT fonksiyonel gıdaların, temel besin
ihtiyaçlarını karşılayan, vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, hastalıklardan
korunma ve tedavide etkinlik gösteren gıdalar olarak tanımlandıklarını
belirtiyor. Cevizin fonksiyonel gıdaların başında geldiğini ifade eden YİĞİT,
etkili bir kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinen
cevizin yeşil kabuğu ve yapraklarının, yüzyıllar boyunca birçok hastalığın
tedavisinde kullanıldığını vurguluyor ve şöyle devam ediyor: "Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin
damar koruyucu, ishal kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik,
antifungal, antiviral, tümör engelleyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan
dolaşımını düzenler, kan pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir,
karaciğer fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum
kolesterolünün azalmasını sağlar, bağışıklık fonksiyonları korur ve anormal
antikor oluşumunun engeller. Yapılan son epidemiyolojik çalışmalar, sert
kabuklu meyvelerin kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını
azalttığını ve bu etkinin, yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ oranı,
lif, meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir."
Cevizin bu yüksek şifa gücünden faydalanabilmek için günde
birkaç tane tüketmek yeterli; özellikle kahvaltılarda.
Şifa olsun..
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!
Etiketler: anne bebek, beslenme, bitkisel, cilt sorunları, iç hastalıkları, kalp ve damar, sağlıklı saçlar için, sağlıklı yaşam kürleri, sindirim sistemi