Sayfalar

Evde Çörek Otu Yagı Yapımı

Bildiğiniz gibi en çok önemsediğim ve sıkça önerdiğim yağların başında gelir çörek otu yağı. Aynı zamanda bu yağı evde hazırlamanızın daha doğru olduğunu da vurgularım sık sık.
Ne zaman bahsi geçse tarif ediyorum yapılışını fakat yorumlar arasında kayboluyor. Bu nedenle bir konu başlığı altında yer vermek istedim bu tarife.
Bu yağı hazırlarken kaliteli bir çörek otu almanız etkisi açısından önemli. Eskiden kalmış olmamalı. Nasıl tanıyacağız peki bayatlamış olanını ve tazesini? Rengi yeterinde siyah değilse, solgunsa, daha çok gri ya da kahverengi gibi tonlara sahipse taze değildir!
Önemli olan bir diğer konu çörek otunu öğütülmemiş yani tohum halinde alıp, evde yağınızı
hazırlarken öğütmenizdir. Çünkü öğütülmüş halde bekleyen çörek otu havayla temas ettiğinden etkilerini yitirir. Öğütme işini küçük bir robot ya da havan yardımı ile yapabilirsiniz.
Üçüncü olarak, hazırladığınız çörek otu yağının ışık almamasını önemseyin. Ben kahverengi bir şurup şişesine(200ml/ bir su bardağı) hazırlayarak bu meseleyi en pratik şekilde hallediyorum. Evde olmasa bile komşuda, arkadaşta, akrabada mutlaka bulunuyor. Hiçbirinde yoksa bu şişelerin kullanılmamışını eczanelerden temin edebiliyorsunuz.
Hazırlık aşaması ise işin en kolay kısmı. 
Tamamen kuru olduğundan emin olduğunuz şişeye, o sırada öğüttüğünüz çörek otundan dolu dolu 2 yemek kaşığı dolduruyorsunuz. Üzerini kapak kısmına yakın bir mesafeye kadar zeytinyağı ile tamamlıyor ve kapağını kapatıyorsunuz. Bir hafta boyunca, günde birkaç kez çalkalıyorsunuz. Çörek otu yağınız kullanıma hazır.
Kullanmadığınız zamanlarda çalkalamaya devam edin fakat kullanmak istediğinizde, bir gün önce çalkalamayı bırakın ki tortusu dibe çöksün. Çünkü kullanırken tortu istemiyoruz! Başka bir ifadeyle duru bir yağa ihtiyacımız oluyor.
Son olarak, aldığınız ürün ya da malzemelerin kalitesiz ya da sahte olmadığından emin olun. Unutmayın ki kullandığınız malzeme ya da ürün ne kadar kaliteli ise aldığınız sonuçlar o kadar etkili, o kadar gözle görülür olacaktır.

Daha önce verdiğim bebe yağı tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Şifa olması dileğiyle:)
Sevgiyle ve güzel kalın!

9 yorum:

  1. azerbaycanda çörük otu çox olur. Yağını jazırlamğ isteyirdim. Çox sağol tarife göre. gökde axtardim kpzmokbakimda buldum

    YanıtlaSil
  2. sevgili aynur,
    ne güzel yazmışsınız:) şifa olmasını diliyorum, sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Baş aörilarima inşallah çözüm olur. Bende bloguma beklerim

      Sil
  3. elbette sevgili aynur, hemen üye olayım. sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Bu karışım nerde saklanmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. koyu renk şişede (şişeyi koyu renk bir şey ile sararbilirsiniz de) ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. buzdolabına koymayın,donmasın.
      şifa olsun..

      Sil
  5. Oluşum aşamasında güneşte mi bekleyecek yoksa karanlik bir yerde mi ? Daha once biberiye ve nane yağları yaptım fakat cam kavonozlarda guneste bekleterek olusturdum. Ilk defa çörek otu yapicam o yüzden merak ediyorum::) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güneşte beklemesin sevgili miray, şimdi güneç çok güçlü, zeytinyağına zarar verebilir. (ısı-ışık)
      karanlıkta bekleyebilir. bir de sık sık çalkalamanızı öneririm çünkü çörek otu dibe çöküp sertleşiyor.
      şifa olsun şimdiden :)

      Sil