Beden, Saç ve Cilt Dostu Cennet Hurmasının Faydaları

Ülkemizde bolca bulunan Trabzon Hurması Daha Çok Cennet Hurması, Cennet Meyvesi, Cennet Elması, Amme, Kocayemiş, Kara Hurma, Japon Elması isimleriyle bilinir.
Yüksek miktarda protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, çinko, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içerir.
Yani doğal bir protein, vitamin ve minaral kaynağı.
Yine yüksek miktarda askorbik asit ve fenolik bileşikler içermesi bu meyveyi çok güçlü bir antioksidan haline getiriyor. Buruk tadı da içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden geliyor.
 
Trabzon Hurması protein, yağ ve karbonhidrat bakımından çok zengin. Bu özelliği sayesinde vücut ısısını yükseltiyor ve soğuk kış aylarını daha rahat geçirilmesini sağlıyor. Ayrıca soğuk algınlığına karşı çok yararlı.
Cennet hurmasının faydalarını maddeler halinde özetleyecek olursak:
Besin değeri oldukça yüksek olan bu meyve zengin içeriği sayesinde vitamin ve mineral eksikliğini gideriyor. (100 gr meyvenin 20 gramını sadece vitaminler oluşturuyor.)


Protein desteği sağlıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Vücuttaki vitamin, mineral ve protein eksikliğini gidererek saçlarda ve ciltte değişim yaratıyor.
 
 
 
Kansızlığı tedavi ediyor.
İştahsızlığı tedavi ederek zayıflığı gideriyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve antioksidanlar açısında zengin olması nedeniyle kansere karşı kalkan görevi görüyor.
Kalp ve damar sağlığına katkıları çok büyük.
Son yıllarda yapılan araştırma sonuçlarına göre kolesterolü düşürüyor.
Yüksek tansiyonu düşürüyor. Bu özelliğinden dolayı düşük tansiyonu olanların dikkatli tüketmesi gereken bir meyve.
Sindirim sistemine faydalı; mide ve bağırsak dostu.
Mideyi kuvvetlendiriyor, gastrit tedavisine yardımcı oluyor.
Bağırsak florasındaki bakterileri dengeliyor.
Bağırsak iltihabını gideriyor.
Oniki parmak bağırsağı rahatsızlıklarını gideriyor.

Uygun miktarda ve pişirilerek yenilmeye devam edildiğinde ishali kesiyor.
Önemli bir lif kaynağı olduğundan kabızlığı gideriyor. (Kabızlık sorunu için çiğ tüketilmeli.)
Safra kesesi rahatsızlıklarına şifa veriyor.
Yaprakları kaynatılarak hazırlanan çayla saç ve yüz yıkandığında sağlık ve güzellik veriyor. Bu çay saçlara ve yüze uygulandığında olumlu sonuçlar elde ediliyor.

Meyvesi ile hazırlanan cilt maskesi sıkılaştırıcı, besleyici, gençleştirici, ve antioksidan bir etkiye sahip. Cildin protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılıyor. (Maskeyi buradan görüntüleyebilirsiniz.)  
Yine yaprakları kaynatılarak elde edilen su deterjan gibi temizleyici özelliğe sahip. Bu su yüzey ve ev eşyalarının temizliğinde kullanılabiliyor. Yani organik temizlik malzemesi olarak kullanılabiliyor.
Ayrıca yapraklarından hazırlanan bu çay saçlara ve yüze uygulandığında olumlu sonuçlar elde ediliyor.

Bana sorarsanız aynı çayı bitkilerinizi sulamakta da kullanmalısınız. Hatta meyvesini tükettikten sonra artan kısımlarını atmayıp kurutarak bitkilerinizin toprağı için doğal bir gübre oluşturabilir ya da bu kuru atıkları çay gibi demleyerek yine doğal bir vitamin ilacı hazırlayabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim tüm bu özellikleri daha çok Uzak Doğu’da biliniyor.

Bundan böyle ülkemizde de daha iyi tanınması ve değerlendirilmesi dileğiyle.

Sevgili Itır Hanım'ın yorum bölümünde bizlerle paylaştığı bir tecrübesini de aktarmak istiyorum hemen. Itır Hanım bu meyvenin anne sütünü arttırdığını deneyimlemiş. Meyvenin bu özelliği çok bilinmiyor fakat bu kadar yoğun bir içeriğe sahip olması sebebiyle bu çok şaşırtıcı değil aslında. Bunca vitamin, mineral ve proteinin anne sütünün kalitesini arttıracağı ve emziren annelerin en büyük ihtiyacı olan besin takviyesini de sağlayacağı aşikar. Üstelik doğal yoldan.

Şifa olsun!

Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Etiketler: , , ,