Saç Kınası Nasıl Hazırlanır? / Dogal Saç Boyası Tarifi

Kimyasal saç boyalarının saça verdiği zarardan şikayetçiyseniz ve bu boyalara alternatif, doğal bir yöntem arıyorsanız bulabileceğiniz en doğal boyadır kına.

Kimyasal saç boyaları saçın doğal yapısını bozarak matlaşmaya, sertleşmeye; dolayısıyla yıpranmaya ve kırılmalara neden olurken kına bunun aksine saçın doğal
yapısına zarar vermez;  yumuşaklık, ışıltı ve hacim kazandırır; saç kremi ihtiyacını ortadan kaldırır.
Kınada kimyasal boyalar kadar renk seçeneği bulmak mümkün olmasa da hazırlama sırasında içerisine katılan malzemelerle farklı renk tonları elde edilebilir.

Bu yazıyı yayına almadan önce farklı forumlarda uygulayanların yorumlarına baktım biraz. Aktarlarda farklı renk seçenekleriyle sunulan ve hazır halde satılan hint kınalarıyla ilgili fazlaca şikayet olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak rahatlıkla söyleyebilirim ki tercih edeceğiniz kına hint kınası değil, klasik yeşil kına olmalı.
Bazılarınızın bildiği gibi geçtiğimiz hafta bu konu hakkında konuşurken Kübra Hanım da bize katılmış ve büyük bir incelikle kendi tarifini bizlerle paylaşmıştı. Tarifi sadece saç boyamaya yönelik değil, aynı zamanda saça bakım yapan yüksek kalitede bir tarif. Bütçenize ve ihtiyacınıza göre bakım malzemelerini arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Sözü fazla uzatmadan Kübra Hanım’ın tarifini kendi anlatımıyla direkt aktarıyorum; şifa olması ve sonuçlarıyla çok mutlu etmesi dileğiyle elbette:)

 “ Tarifim koyu tonlu kına rengi elde etmek isteyenlere göredir. Siyaha yakın saçlara sadece parlaklık, canlılık verir ve güneşte kendini gösterir. Koyu kumralsanız abanoz rengine yakın bordomsu bir kızıl oluyor. Rengi tarif etmem imkansız çünkü boya renkleri gibi tek tonlu değil. Saçın kendi rengiyle de bütünleştiği için boyadan farklı bir kızıllık veriyor kına.
Son tarifimde kullandığım malzemeler:
- 1 dolu yemek kaşığı gelincik kurusu (aktarlardan temin edebilirsiniz)
- Bir iki parça yeşil ceviz kabuğu
- 1 kaşık ceviz yaprağı

* Bu üç malzemeyi bir buçuk su bardağı suyla kaynattım. suyun rengi kopkoyu olduğunda altını kapattım ve ılımasını bekledim.
- Karanfil küründe bahsettiğiniz gibi hazırladığım karanfilin suyu

- sabah çayından artan çay demi

* Bütün sıvıları birbirine ekliyorum.

- 200 gr kına (Bu miktarı göz kararından ölçerek buldum. Saçlarım uzun sayılır, omuzlarımdan aşağıda, o yüzden 200 g kadar kına tam geliyor ama daha kısa veya seyrek saçlıysanız daha az kına yetecektir)
- yarım limonun suyu (kınanın rengini vermesi için asit ortama ihtiyacı var)
- 1 yemek kaşığı badem yağı
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 çay k. argan yağı
- Bir kaç damla hindistan cevizi yağı
- 1 bepanthen ampul
- 1 evigen ampul
Önce kınayı geniş cam bir kaba koyarak en üstte yazdığım sıvı karışımıyla yavaş yavaş açıyorum. Kıvamı sürülebilecek ama akmayacak şekilde olmalı. Suyu yavaş yavaş katıyorum ki çok çok cıvık olmasın. Kıvamını bulduktan sonra içine besleyici yağları, limon uyunu ve vitamin ampullerini ekleyip iyice karıştırıyorum.
Şimdi uygulama aşaması:
Üstünüze koyu renkli bir giysi giymeniz daha iyi olur, tercihen eskilerden :)
Her iki elime de plastik eldiven takıyorum (yoksa ellerim tupturuncu oluyor) saç boyar gibi saçlarımı ayırarak sürüyorum. Öndeki beyazlarımın daha çok olduğu bölgeden başlıyorum. Tutam tutam aldığım saçlarıma kökten uca kadar iyice kınayı yedirip tam tepemde topluyorum. Tüm saçlarıma kına sürdükten sonra yaz mevsiminde güneşte kışın saç kurutma makinesiyle dş kısmını kurutup bir tülbetle başımı sarıyorum. Kışın üstüne bir de bere takıyorum çünkü başım çok üşüyor :)
Bu şekilde sarılmış kafayla 8 saat kadar bekliyorum. İsteyen 1 gece falan da bekleyebilir. Benim için gerçek bir işkence bu kısım :)
Yıkarken önce suyla kınayı tamamen akıtıp (hatta tararsanız kalan kına kırıntıları da kacaktır) sonra da bir kez şampuanlıyorum.
İki hafta kadar her banyoda biraz akar. o yüzden banyo sonrası saçınızı kurulayacağınız havluyu kıymetlilerinizden seçmeyin :) ve beyaz tshirt giymeyin :))) "
Kübra Kaya


Kınayla ilgili tecrübelerinizi ve sizi memnun eden tariflerinizi yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Sevgiyle ve güzel kalın..

Etiketler: , , , , , , ,