Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Bakımlı bayanlar olarak bizler kişisel bakım ve hijyenimize çok önem veriyoruz. Ayak bakımı da bunun çok önemli bir parçası. Üstelik bütün gün bedenimizin yükünü çeken ayaklarımızın hem güzellik hem de sağlık açısından bunu hak ettiğini düşünüyorum. İşte bu nedenle bu yazımın konusu “evde ayak bakımı nasıl yapılır?”.

Ayak bakımının ilk ve en önemli adımı ayakları temiz tutmaktır. Günlük koşturmanızın sona ermesiyle birlikte banyoya gidin ve ılık su- sabun kullanarak ayaklarınızı yıkayın. Zeytinyağlı sabun kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ardından soğuk su ile iyice durulayarak kan dolaşımını harekete geçirin. Son olarak havlu ile parmak araları da dahil özenle kurulayın. Yorgunluğunuzun bir anda azalacağına bahse girerim:) Parmak aralarının nemli kalmasının mantar oluşumuna neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Temizlik aşamasını tamamladıktan sonra sıra ayakları şımartmaya geliyor. Eğer hali hazırda bir ayak bakım kreminiz varsa bu aşamada kullanabilirsiniz. Yoksa herhangi bir el ya da vücut kremini kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kremi aynı oranda gliserinle karıştırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum! Bir dönem bu şekilde kullandıktan sonra zamanla gliserinin oranını biraz daha azaltabilirsiniz.


Hazırladığınız gliserinli kremi ayaklarınıza, özellikle topuklarınıza ve sertleşmiş bölgelere sürün. Bu aşamayı masaja çevirirseniz kendinize şahane ve bir daha vazgeçemeyeceğiniz  bir ödül vermiş olursunuz. Biraz önce de uyardığım gibi mantar riskine karşı parmak aralarını atlayın. Mevsimin de verdiği avantajı kullanarak, hemen ardından pamuk çorap giyin.

Bu kısma kadar anlattıklarımı her gün yapma fikri sıkılmanıza neden olabilir belki ama tüm günün yorgunluğunu atıp ayaklarınızı seyretmekten zevk aldığınızı hissettiğinizde, gün sonunu sabırsızlıkla beklemeye başlayacaksınız. Her gün yapma fikrinin sizi olumsuz etkileyeceğini düşünüyorsanız, en azından size uygun olan bir sıklıkla yapın.

Ayaklarınızı bu şeklide yumuşatmaya başladıktan sonra her duş sonunda ponza taşıyla ya da ince yüzeyli ayak törpüsü ile ayaklarınıza peeling yapın. Ölü derinin ya da oluşmuş sert tabakanın kolayca temizlendiğini göreceksiniz. Bunu saçlarınızı kremleyip, yıkamayı beklerken yaparsanız ekstra zaman harcamamış olursunuz. Duştan sonra soğuk su – kurulama – krem ritüelini tekrar edin.

Tırnakları da unutmamak gerekir tabi. Tırnak batması riskine karşı tırnakları düz kesmek gerektiğini unutmayın.  Törpüyle şekil verdikten sonra kütikülleri geriye doğru itin. Evde uygulayacağınız bu basit pedikürü ayaklarınızı temizledikten ya da çok daha iyisi ayak banyosu ile yumuşattıktan sonra uygulayın. (Ayak banyosuna farklı bir başlıkta değineceğim.)

Bir diğer önerim de pedikür  için Ay’ın Balık Burcu ya da Oğlak Burcunda olduğu günleri tercih etmeniz olacak. Hele bu günler Küçülen Ay fazına rastlarsa ayaklarınızı şımartacak bildiğiniz tüm yöntemleri uygulayın:)

Ayak tırnaklarınızın çok çabuk uzamasından şikayetçi iseniz kesme işlemi için epilasyon yapmayı tercih ettiğimiz günleri kullanabilirsiniz.

Yeri gelmişken ayak sağlığı için alınabilecek birkaç basit önlemden de bahsetmek istiyorum. İlk olarak sağlıksız ayakkabılardan uzak durmalı ve ayakkabı alırken ayaklarınızın biraz şiş olduğu zamanları tercih etmelisiniz. Böylece evden çıkarken ayağınıza tam oturan ayakkabılarınızın biraz dolaşıp şiştikten sonra size işkence etmesini önlemiş olursunuz.

Her zaman yanınızda yara bandı ya da halka şeklindeki nasır bantlarından bulundurun. Böylece ayakkabınız rahatsız ettiği anda ve en önemlisi de yara oluşmadan müdahale edebilirsiniz.

Evde ayak bakımı nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Hafta ortasındaki uygun günleri değerlendirip ayaklarınızı ve kendinizi ödüllendirmeye başlayın. Ayaklarınıza bakmaya doyamayacağınız yeni bir dönem başlıyor. Önümüzdeki yaz gözler dekolte ayakkabılarınızda değil ayaklarınızda olacak;)

Birkaç ürün incelemek isterseniz, el ve vücut kategorisindeki ayak bakım ürünlerine buraya tıklayarak gidebilirsiniz. Ben biraz dolaştım 7 - 77 TL aralığında birçok ürün var.

Sevgiyle, sağlıkla ve güzel kalın!

Son Yazılar:








 
 
 
 

Etiketler: , , ,