Bedenimiz Ay’ı Taklit Eder / Dolunay Diyeti

Konu Ay takvimine göre kilo kontrolü/beslenme olunca en kısa ve en basit şekliyle şöyle özetleyebiliriz:  “Bedenimiz Ay’ı taklit eder ”
Bu da ne demek şimdi? :)

Bu, şu demek: Ay büyürken biz de büyümeye ve genişlemeye fazlasıyla elverişli oluruz; Ay küçülürken biz de küçülmeye daha yatkın oluruz.
Ay’ın 28 günlük döngüsünü, insan ömrüne benzeterek anlamaya çalışabiliriz aslında. Bu dört haftaya tek tek bakalım şimdi.

Yeni Ay’ı doğmak üzere olan bir bebek gibi düşünelim. Dikkat etmişsinizdir, Yeni Ay gecelerinde Ay’ı göremeyiz, gökyüzü karanlıktır. Ertesi gün yepyeni, pırıl pırıl bir hilal doğar. Bir hafta boyunca gelişimine devam eden Ay, yarım daire şeklinde görünür ve ilk öğretmenlerimizin sesinden ”İlk Dördün” kavramını hatırlarız. Evet! Tıpkı bizim hızla gelişerek “gençlik” çağımıza ulaşmamız gibi…
Ay’ın kalan yarısını tamamlayıp Dolunay olması için bir haftaya daha ihtiyacı vardır. Yine gelişimine devam eden ve kendini tamamlayıp yusyuvarlak görünen Dolunay’ı, bizim “orta yaş” dönemimize benzetebiliriz.
Buraya kadar olan, yani Yeni Ay’dan Dolunaya kadar geçen ve ayın sürekli büyüdüğü bu iki haftalık süreye Büyüyen Ay Fazı deniyor. Bu dönemde sadece Ay ve biz insanlar değil, tüm canlılar daha hızlı gelişiyor. Bitkilerinizi gözlemleyin; büyüyen ay fazında nasıl hızlı bir biçimde yaprak çıkardıklarına ve uzadıklarına şahit olacaksınız. “Sağlıklı Yaşam İçin” başlıklı yazımı hatırlayın! O yazımda açıkladığım sebeplerle birlikte, tıpkı bitkiler gibi bizde hızla büyümeye/gelişmeye açık oluruz. Dolayısıyla farkına bile varamadan kendimizi birkaç kilo almış olarak buluruz. Sonra da şöyle düşünürüz: “Aslında her zaman yediğim kadar yemiştim, niye kilo aldım? Su içsem yarıyor sanki!”
Evet siz aynı miktarda yediniz ama Ay bu süreçte yediklerinizi 2 ile çarptı! Üstelik depoladı!

Dolunay Fazı da aynı şeyi yapacak o gün; hem de son bir telaşla biraz daha abartarak! İşte bu sebeple dolunay günleri yağlı beslenmekten uzak durmak hatta detoks yapmak tavsiye edilir.
Bu iki haftalık süreçte kilo vermek kolay olmayacağı için diyetlerden beklenen sonucu almak çok zor görünüyor. Bunu bilmeden yaşanan bu tecrübeden zihninizin çıkartacağı olumsuz yargı ise uygun dönemlerde bile kilo vermeniz konusunda sizi kısıtlayacaktır. Belki de bu tecrübeniz sonucunda umudunuzu yitirip, bir daha denemeyeceksiniz bile…

Peki, bizim Orta yaş dönemimize benzettiğimiz Dolunay sonrasında neler olacak? Tahmin edeceğiniz gibi bundan sonraki –yani kalan- iki haftada gelişim oldukça yavaşlayacak. Yusyuvarlak görünen Ay yavaş yavaş gerileyip küçülmeye başlayacak ve ilk hafta sonunda yarım daire şeklini alacak. Son Dördün..
Kalan bir haftada ise daha da incelecek ve bize tekrar hilal olarak görünüp veda edecek. Tabi ki yeniden ve muhteşem bir biçimde dönmek üzere:)

Dolunay Fazı’nın ardından yaşanan bu küçülme dönemi, Küçülen Ay Fazı olarak adlandırılıyor.
Bu süreçte biz canlılarda benzer biçimde davranacağız. Bitkilerin büyüme hızı düşecek; biz enerjimizde bir azalma hissedeceğiz belki, iştahımız biraz daha sakinleşecek, bedenimiz –eğer yardım edersek- Ay gibi incelebilecek.

Bu bilgilerden yola çıktığımızda diyet yapmak için en uygun dönemin Küçülen Ay Fazı olduğunu -Dolunay’ın ertesi gününden itibaren gerçekleşen süre- görüyoruz. Ay takvimine buradan küçülen ay fazında uygulanan detoks(arınma) kürlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Doğru zamanda ve o günün beslenme şeklini dikkate alıp ölçülü davranarak, istediğiniz sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Buna birde tempolu yürüyüş ya da sevdiğiniz bir egzersizi dahil ederseniz eminim her şey istediğiniz gibi gelişecektir:)

Ay takvimine ve günün beslenme türüne uygun, ölçülü beslenerek; Küçülen Ay Fazı’nda da diyet yaparak kilo verilebilir dedik. Peki ya amacımız kilo vermek değil de kilo almak ya da sağlıklı beslenmek ise? Gelişim çağındaki çocuklarımıza doğru bir beslenme programı uygulamak ise?
Bu durumda yine o günün gıda türüne göre bir beslenme programı hazırlayıp uygulayabilirsiniz. Bedeninizin ihtiyaç duyduğu besinleri doğru günde tüketerek Ay takviminden en iyi biçimde faydalanabilirsiniz. Bu takvim dahilinde, sizin için zararlı olan ya da uzak durmak istediğiniz besinleri yine kendi günlerinde kısıtlı tüketerek sağlığınızı kontrol edebilirsiniz.

Sonuç olarak, Ay takvimine göre beslenerek durumu lehinize çevirmeniz mümkün.
Sağlıkla, Mutlulukla ve Sevgiyle kalın:)
.
.
.

Etiketler: , , ,