Bakın Su Mayanın Yaptıklarına!


Hani şu hamur işlerinde kullandığımız, minik minik, yuvarlak taneciklerden oluşan maya…

İşte şimdi o mucize taneciklerin, mayanın faydalarından bahsedeceğim.

Yapılan araştırmalar mayadaki genlerin insan genlerine çok benzediğini ortaya koyuyor. Şaşırtıcı zenginlikteki içeriğinden dolayı gelişmiş ülkelerde sadece katkı maddesi olarak değil, hem sofralarda hem tabletler şeklinde ilaç olarak kullanılıyor.

Şimdi mayayı bu kadar değerli yapan içerik neymiş bir bakalım:

Maya yüzde 50 oranında protein, B grubu vitaminler, demir, krom, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller içeriyor. Ayrıca proteinleri oluşturan temel yapı taşı olan aminoasit özleri bakımından da çok zengin.

Hal böyle olunca anlıyoruz ki mayayı hemen herkesin tüketmesi gerekiyor. İsterseniz kim, neden kullanmalı bu mayayı biraz daha detaylı bakalım.

Aslında herkes kullanmalı!




Anne adayları, sporcular, çocuklar, gençler, yaşlılar, nekahat döneminde olanlar, ağır işlerde çalışanlar, yoğun stres altında olanlar… Herkes!


Bir kere daha sağlıklı ve enerjik olmak istiyorsanız mayayı beslenmenize mutlaka dahil etmelisiniz.

Maya en başta, zengin içeriğinden dolayı vücudun tüm ihtiyacını karşılayarak bağışıklığı güçlendiriyor  ve hastalıklara karşı görünmez bir duvar örüyor. Bunun yanında tüm bedeni olumsuz etkileyen strese karşı, içeriğindeki B vitaminleri sayesinde çok etkili bir silah görevi görüyor. Sinir hücrelerini güçlendiriyor ve ömürlerini uzatıyor. Sinir sisteminin düzenli ve sağlıklı işlemesini sağlıyor.

Fiziksel ve ruhsal açıdan güçlendirip yorgunluğu ve asabiyeti önlüyor. Dolayısıyla konsantrasyonu da olumlu anlamda etkiliyor. Ayrıca stres altında artan mide asidini önleyerek sindirime de katkı sağlıyor.

Maya aynı zamanda anne karnındaki ceninin gelişimine büyük katkı sağlayacak kadar da kıymetli. Hamilelik döneminde artan ihtiyaçları karşılamada yine imdada maya yetişiyor.

Mayadaki zengin B9 vitamini (folik asit) hamilelerde çok sık rastlanan anemiyi engelliyor ve yeni hücrelerin (plasenta gibi) üretimini sağlıyor. Cenindeki sinirsel hücrelerin gelişiminde de rol oynuyor. Yetişkin bir insanın günlük folik asit gereksinimi 3 mg iken hamilelik döneminde bu miktar 7.5 miligrama çıkıyor. Bu nedenle anne adaylarının mayalı yiyecekleri, bu dönemde beslenme programlarına almaları büyük önem taşıyor.

Önemli görevleri bulunan ve bu nedenle yoğun çalışan ve stres altında olan karaciğer için büyük bir destekçi. Çünkü karaciğeri toksinlerden arındırıyor. İçeriğindeki yağ dönüştürücü bir madde olan colina ile, vücuda giren yağları organizma tarafından en iyi şekilde kullanılacak hale getiriyor ve böylece karaciğerde birikmesini önlüyor.

Karaciğer sorunlarının cilde olumsuz etkilerini düşünecek olursak dolaylı olarak karaciğer rahatsızlıklarından kaynaklanan cilt problemlerinin de önüne geçiyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden alerjileri de engelliyor.

Cildin mat ve pürüzlü görünmesine yol açan mide problemlerini gideriyor.

Cildinizi nemlendirmek ve korumak için zengin içeriğe sahip mayadan yararlanabilirsiniz. İçerdiği yoğun protein ile maya, cildin oksijen almasını ve yeniden yapılanmasını sağlıyor. Yüksek miktardaki potasyum sayesinde ise dokularda biriken toksinlerin atılmasını sağlıyor. Cildi adeta yenileyerek taze ve pürüzsüz görünmesini sağlıyor.  B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor.

Yani maya cildi hem içeriden hem dışarıdan besliyor.

Maya ellerinde dostu. Maya ile hazırlayacağınız dört dörtlük bir el kremi -el bakım maskesi de diyebiliriz-  bu aylardan itibaren kurtarıcınız olacaktır. Çünkü bu maske eldeki çatlakları hızla onarıyor.

Çatlaklar demişken, mayanın iyi bir mikrop öldürücü olduğu çok eski zamanlarda keşfedilmiş ve bu nedenle yara merhemi olarak uzun süre kullanılmış. Yani maya yaraları dezenfekte etmek ve çabuk kapanmasını sağlamak için de kullanılıyor.

Saçlara gelince; özellikle stresten kaynaklanan saç dökülmesini önleyen maya aynı zamanda saçların sağlıklı uzamasını sağlıyor. İçeriğindeki B5 vitamini, saç sağlığı için çok önemli olan keratin oluşumunu uyarıyor. Kısaca, saçın her türlü ihtiyacını karşılıyor.

Sporcular da kullanmalı. Çünkü daha önce de belirttiğim gibi doğadaki en zengin amino asit özleri, protein, vitamin ve mineraller mayada mevcut. Özellikle B grubu vitaminler sporcular için son derece faydalı. Maya organizmanın kimyevi aktivitelerini uyararak en iyi biçimde çalışmasını sağlıyor. Yağ ve karbonhidrattan yoksun olduğu için hazmı kolaylaştırıyor. Dolayısıyla sporcuların beslenme programında maya bir şekilde yer almalı.

Sodyum ve şeker açısından yoksun olan maya, özellikle diyabet ve 'ipoglisemi'den (kan şekeri oranının düşmesi) yakınanlar için de ideal. İçeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor.

Diyet yapıyorsanız yine mayanın desteğine ihtiyacınız olacak. Çünkü sağlıklı bir diyet programında yer alan besinlerin vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor. Maya zengin içeriği ile bu ihtiyaçların büyük bölümünü karşılayacak nitelikte. Ayrıca bilinçsizce uygulanan zayıflama diyetleri sırasında bağırsaklardaki yararlı bakterilerin kaybedilmesi söz konusu olabiliyor. Maya böyle durumlarda yararlı bakterileri güçlendirdiğinden, dengeyi sağlamış oluyor.

Sözün özü, maya hemen her konuda ihtiyacımıza cevap veriyor. Bu nedenle onu sadece bir katkı maddesi olarak görmek haksızlık olur.  Sabah kahvaltılarında (diğer öğünler de olabilir) suya, süte ya da meyve suyuna karıştırıp içebilir ( 1 su bardağına 1 tatlı kaşığı kuru maya) ; salata ve mezelere serperek kullanım alanını genişletebilirsiniz.

Bu genel bilgileri verdikten sonra elbette ki "maya maskesi nasıl yapılır? " sorusunun cevabını da vereceğim. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ay takvimine göre tedaviyi hızlandıran ve etkisini arttıran günleri kaçırmamak için Kozmik Bakım facebook ve twitter sayfalarını takip edebilirsiniz.

Sevgiyle, sağlıkla ve güzel kalın!

KONUMUZ YORUM LİMİTİNİ DOLDURDUĞUNDAN SORULARINIZA VE DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞMAYA BU SAYFADAN DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.


Son Yazılar:


Evde Yanık TedavisiNasıl Yapılır, Yanık İzi Kalmaması İçin Ne Yapılır?



Safra Kesesi Taşı vePolipten Nasıl Kurtuluruz?


Vicks KreminFaydaları ve Zararları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır, Hangi Durumlarda AslaKullanılmamalıdır? -Bölüm 1-


 


.
.
.
.
.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,