miss kokulu lavanta.. en sevdigim lavanta..

ilk yazımda tabi ki lavantadan bahsedeceğim (:

ismini latince lavandus yani 'yıkanmak' sözcüğünden alan lavanta kelimenin tam anlamıyla arınmayı sağlayan bir bitkidir.

kokusuyla evlerimizi,eşyalarımız,ruhumuzu arındırır;rengiyle gözlerimizi,çayı ve yağı ile cildimizi,bedenimizi arındırır…

mükemmel bir sağlık ve şifa kaynağıdır lavanta.

yatıştırıcı ve uyarıcı özellikleri vardır. idrar ve gaz söktürücüdür. karın şişliği ve migren ağrıları için yararlıdır. romatizma şikâyetlerini hafifletir. mikrop öldürücüdür. kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir.ateşli hastalıklara iyi gelir. özellikle karaciğere çok yararlı olan lavanta, karaciğerin düzenli çalışması için yardımcıdır.bu özelliğinden dolayı karaciğer yetmezliği, hepatit b ve c, sarılık gibi hastalıklarda yararı görülür.saçlar için güç kaynağı,cilt için mükemmel bir dosttur…

güzel ve kalıcı kokusunu söylemeye bile gerek yok.

kokusuyla bizleri mest eden lavanta haşereler için tam bir baş belasıdır.işte bu özelliğinden dolayı o küçük,şirin lavanta kesecikleri yıllardır elbise dolaplarında,çeyiz sandıklarında onur konuğu olmuştur.güveler içinse istenmeyen misafir..

sadece bu kadarda değil.doğal lavanta kokusuyla dezenfekte edilen evler,altına lavanta çiçekleri serpilmiş halı altları ve camlarıkapatılıp lavanta buharıyla doldurulmuş evler böcekler,güveler,tahta kurtları,bitler ve pireler için tam bir kabus ortamıdır.lavanta buharının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hemen söylüyorum:1 litre suya 100 gr kadar lavanta koyup su bitene kadar kaynatıyorsunuz.pencereleri ve kapıları kapatmayı unutmayın !

bit demişken hemen hatırlatmak isterim ki lavanta çayı yada yağı ile çocuklarınızı bitten koruyabilirsiniz.

banyodan yarım saat önce biraz lavanta yağını saç diplerine sürmeniz yeterli olacaktır.çayını ise temiz saça sürdükten sonra yarım saat bekletip sadece suyla durulayabilirsiniz.

bitleri saçtan hızla ve zahmetsizce uzaklaşıran bir digger bitki/yöntem kınadır! işte burada...

konu saça gelmişken,lavantanın saçlar ve cilt üzerinde de mucizeler yarattığını söylemeliyim..bir sonraki yazımda sizlere bu konudan bahsedeceğim.

şimdilik hoşçakalın … sevgiyle kalın.. mutlu kalın.. güzel kalın..

lavantanın cilt bakımında kullanım şeklini burada, saç bakımında kullanım şeklini ise burada bulabilirsiniz.


Son Yazılar:
 
Evde Yanık TedavisiNasıl Yapılır, Yanık İzi Kalmaması İçin Ne Yapılır?








.
.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,